Jak se hlasuje
Redakce Gastro&Hotel oslovila 30 gastronomických odborníků, kteří o gastronomii a restauracích píší − tedy ne kuchaře, ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo v dodavatelských firmách, ale novináře, foodblogery a gourmety hodnotící restaurace. Požádali každého z nich, aby sestavil svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů roku 2016, určil tři zahraniční kuchaře, jmenoval jednoho kandidáta na Objev roku a nominoval jednoho kuchaře jako Hvězdu gastronomie do Síně slávy. U každého kuchaře měla být oceněna především jeho kreativita, hledání nových cest a řemeslná zručnost.
Volba veřejnosti
Vloni poprvé byla také zařazena kategorie Volba veřejnosti, kdy pro svého oblíbeného kuchaře hlasuje veřejnost na webových stránkách www.gastroahotel.cz
Gourmet mapa
Letošní novinkou je tištěná Gourmet mapa Zlatého kuchaře 2016, podle níž si milovníci gastronomie budou moct snadno vyhledat restaurace, ve kterých vaří ocenění kuchaři. Mapa je ke stažení na webových stránkách www.gastroahotel.cz.a www.zlatykuchar.cz
Slavnostní galavečer
Slavnostní galavečer s předáním cen oceněným kuchařům proběhnul ve čtvrtek 11. 5. 2017 na Novotného Lávce v Praze 1. Večerem provázela herečka a milovnice gastronomie Markéta Hrubešová. Během slavnostního předávání cen bylo také pokřtěno historicky první vydání Gourmet mapy Zlatého kuchaře, kmotry se stanou herci − kuchaři ze seriálu TV Prima − Ohnivý kuře – Eva Čížkovská a Richard Tesařík.
Originální ceny pro vítěze ankety byly již počtvrté vyrobeny ve sklářském ateliéru Zdeněk Kunc Glass. O květinovou výzdobu během večera se stará Daniela Sedliská z ATELIERu FLOWER DESIGN.
A co si sliboval od čtvrtého ročníku patron ankety Zlatý kuchař Vladimír Poštulka?
„Jednak objevení mnoha nových jmen šéfkuchařů, kteří během uplynulého roku zaujali odborníky svou kreativitou a zručností, ale také rozšíření popularity této profese, u nás tolik let zanedbávané. Předpokládám, že na předních místech mnoho převratných změn nenastane, ale doufám, že do první desítky se dostane někdo, kdo v předchozích ročnících ještě nebodoval. Mám několik tajných tipů, ale neprozradím je. Mohu se jako garant ankety zaručit, že hlasování proběhlo bez jakéhokoli ovlivnění a bez sebemenších machinací.“
Partnery ankety Zlatý kuchař 2016 se staly společnosti:
Generální partner ankety: Fagor Gastro CZ s.r.o.
Partneři:
- Premier Wines & Spirits s.r.o.,
- Státní zemědělský intervenční fond,
- centrála cestovního ruchu CzechTourism,
- Svaz českých a moravských spotřebních družstev,
- Aviko ČR s.r.o., E
- spresso s.r.o.,
- Lozano-Červenka,
- Pivovar Ferdinand s.r.o.,
Mediální partneři:
- Český rozhlas Hradec Králové
- časopis La Cucina Italiana,
- časopis Apetit,
- časopis Gurmet,
- časopis Prosperita Fresh Time
Výsledky ankety Zlatý kuchař 2016
- Volilo se pěti kategoriích:
- Zlatý kuchař,
- Zlatý zahraniční kuchař,
- Objev roku,
- Síň slávy – Hvězda gastronomie
- Volba veřejnosti.
Zlatým kuchařem roku 2016 se stal v anketě časopisu Gastro&Hotel profi revue Jan Punčochář (Grand Cru Restaurant & Bar), stříbrnou příčku obsadil Oldřich Sahajdák (La Degustation Bohême Bourgeoise) a bronzový byl Radek David (restaurace La Veranda, Babiččina zahrada).
Umístění v dalších kategoriích
Zlatý zahraniční kuchař: Stephen Senewiratne, restaurace Red Pif
Objev roku: Přemek Forejt, restaurace Entreé
Hvězda gastronomie – Síň slávy: Pavel Pospíšil, restaurace Pospisil’s Gasthof Krone v Bühl-Oberbruchu
Volba veřejnosti: Petr Erin Kováč, restaurace Padowetz
Výsledky v kategorii Zlatý kuchař 2016 – pořadí a bodové hodnocení:
- Jan Punčochář (Grand Cru) 147
- Oldřich Sahajdák (La Degustation) 112
- Radek David (La Veranda, Babiččina zahrada) 103
- Roman Paulus (Alcron) 83
- Pavel Sapík (Terasa u Zlaté studně) 61
- Martin Štangl (Eska) 52
- Martin Svatek (Goldie Tábor) 49
- Přemysl Forejt (Entrée Olomouc) 49
- Michal Göth (Miuri Čeladná) 42
- Radek Kašpárek (Field) 39
- Marek Šáda (Mlýnec) 36
- Ondřej Jíňa (Next Door) 34
- Marek Fichtner (Augustine) 33
- Pavol Pavlík (Bistrot 104) 28
- Titus Eliáš (Na kopci) 27
- Jiří Král (Aureole) 25
- Jan Kracík (Pot-au-feu) 25
- Patrik Bečvář (Selský dvůr) 24
- Michal Černý (Story) 23
- Jaroslav Sapík (U Sapíků Klokočná) 21