Pravidla, kdo a jak hlasuje, letošní novinky, kde a kdy se dovíme výsledky

Anketa Zlatý kuchař 2016 se nám zdárně rozbíhá. Pojďmě si připomenou pravidla, kdo a jak hlasuje, letošní novinky, kde a kdy se dovíme výsledky a co je letos nového.

Jak se hlasuje?

Gastronomové, osobnosti, které mají největší přehled o současné situaci v české gastronomii: labužníci z řad novinářů a lidé píšící o kulinářství sestavují svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů roku, určují tři zahraniční kuchaře (bez pořadí) a jmenují jednoho kandidáta na Objev roku a na Hvězdu gastronomie. Letos jsme jich oslovili (a svoji účast potvrdilo) celkem 30 gastronomických odborníků. Termín odevzdání hlasů je 15. února. Své tipy zatím odevzdala necelá polovina hlasujících, pevně věříme, že i ten zbytek dorazí včas.

Kdo hlasuje?

Seznamte s členy poroty na našich webových stránkách. Profily jednotlivých porotců budeme postupně publikovat i na facebookové stránce ankety Zlatý kuchař.

Jak se udělují body?

Sčítání hlasů probíhá obvyklým způsobem: první dostává deset bodů, poslední bod jeden.

Kolik je kategorií?

  • Zlatý kuchař
  • Zlatý zahraniční kuchař
  • Objev roku
  • Hvězda gastronomie

Jako vedlejší kategorii jsme v loňském roce zařadili Volbu veřejnosti. Bylo zajímavé zjistit, který z kuchařů boduje nejvíce u „laické“ veřejnosti.

Budou letos nějaké novinky?

Pokaždé se snažíme zařadit nějakou novinku, tentokrát to bude kategorie Partner. Hlasovat budou všichni naši partneři ankety Zlatý kuchař, před kterými bude stát nelehký úkol  ̶  sestavit žebříček pěti českých kuchařů. Vzhledem ke vzrůstající ppopularitě ankety jsme založili samostatnou faceboookovou stránku.

Kdy budou známy výsledky?

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 11. května 2017 v Klubu Lávka.

Kde se s nimi můžete seznámit?

Na našich webových stránkách www.gastroahotel.cz na facebooku facebook.com/zlatykuchar

A co o anktetě Zlatý kuchař říká její garant a patron Vláďa Poštulka?

„Když se někdo blýskl řemeslem a vtipem, říkalo se o něm, že „je zlatej“. Vzali jsme si do názvu naší ankety ten vzácný kov také proto, že se leskne. A my bychom byli rádi, kdyby lesk slávy kuchařů působících v českých restauracích sálal víc a víc. Ještě před třiceti lety u nás skoro nikdo neznal jediného kuchaře jménem. Teď jsou to celebrity, jejichž popularitu lze srovnávat s umělci nebo sportovci. A právem. Naše anketa je výjimečná tím, že v ní hlasují pouze lidé, kteří vidí gastronomii zvenčí – a přitom jí dobře rozumějí. Zdálo se nám neobjektivní, pokud v anketách na toto téma hlasovali sami praktičtí gastronomové, tedy kuchaři, majitelé restaurací a gastronomičtí manažeři. My jsme k hlasování vyzvali novináře-specialisty a labužníky, kteří jsou známí svými četnými návštěvami v českých restauracích. Mám radost z toho, že se v naší anketě objevují nová jména talentovaný.