O anketě

Anketa Zlatý kuchař je vyhlašována od roku 2013. Vzorem je pro pořádající redakci časopisu Gastro&Hotel profi revue podobná anketa, kterou každoročně vyhlašuje prestižní německý časopis Der Feinschmecker.

Redakce Gastro&Hotel pravidelně oslovuje 30 až 40 gastronomických odborníků, kteří o gastronomii a restauracích píší − tedy ne kuchaře, ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo v dodavatelských firmách, ale novináře, foodblogery a gourmety hodnotící restaurace. Seznam hodnotitelů najdete na www.zlatykuchar.cz.

Každý z porotců sestavuje svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů za uplynulí rok, určí tři zahraniční kuchaře, jmenuje jednoho kandidáta na Objev roku a nominuje jednoho kuchaře jako Hvězdu gastronomie do Síně slávy. U každého kuchaře by měla být oceněna především jeho kreativita, hledání nových cest a řemeslná zručnost.

V roce 2016 byla poprvé také zařazena kategorie Volba veřejnosti, kdy pro svého oblíbeného kuchaře hlasuje i široká veřejnost.

Novinkou roku 2017 se stala tištěná Gourmet mapa Zlatého kuchaře 2016, podle níž si milovníci gastronomie budou moct snadno vyhledat restaurace, ve kterých vaří ocenění kuchaři. Mapu najdete také ke stažení na www.zlatykuchar.cz.

V roce 2018 je novinkou přidání úplně nové kategorie – Zlatý cukrář.

A co o anketě Zlatý kuchař říká její garant a patron Vláďa Poštulka?

„Když se někdo blýskl řemeslem a vtipem, říkalo se o něm, že „je zlatej“. Vzali jsme si do názvu naší ankety ten vzácný kov také proto, že se leskne. A my bychom byli rádi, kdyby lesk slávy kuchařů působících v českých restauracích sálal víc a víc. Ještě před třiceti lety u nás skoro nikdo neznal jediného kuchaře jménem. Teď jsou to celebrity, jejichž popularitu lze srovnávat s umělci nebo sportovci. A právem. Naše anketa je výjimečná tím, že v ní hlasují pouze lidé, kteří vidí gastronomii zvenčí – a přitom jí dobře rozumějí. Zdálo se nám neobjektivní, pokud v anketách na toto téma hlasovali sami praktičtí gastronomové, tedy kuchaři, majitelé restaurací a gastronomičtí manažeři. My jsme k hlasování vyzvali novináře-specialisty a labužníky, kteří jsou známí svými četnými návštěvami v českých restauracích. Mám radost z toho, že se v naší anketě objevují nová jména talentovaný.