Do Síně slávy 2023 vstupuje Vladimír Stuparič

Osmý ročník oblíbené ankety Zlatý kuchař jde do své závěrečné fáze. My už známe vítěze téměř všech kategorií. Kompletní výsledky zveřejníme 18. dubna v pražské kavárně Café Louvre na Národní třídě. Malé připomenutí: Oslovení porotci hlasovali v šesti kategoriích: Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Síň gastronomické slávy, Objev roku, Zlatý cukrář a Hvězda street foodu. Pro velký zájem se vrátila i kategorie Volba veřejnosti.

V kategorii Síň gastronomické slávy jsou hlasy sečteny a my vám představíme vítěze. Stal se jím zcela zaslouženě Vladislav Stuparič.

Už před 50 lety se rozhodl stát kuchařem a kuchařině, jako řemeslu, se věnoval více jak 40 let. Práce pod kuchařskou čepicí mu umožnila pracovat s národními týmy kuchařů a cukrářů na návratu toho českého mezi elitní týmy Evropy i světa. Podařilo se, a po několika letech vozili medaile i z kuchařských olympiád, které se pořádají každé čtyři roky. Osobně počty medailí a ocenění nepokládá za důležité, i když každá a každé stálo hodně práce a každé a každého si váží. Byl členem národního týmu Kuchařů a cukrářů ČR. V roce 1994 získal řád Rytíř mezinárodní Asociace mistrů poradců ve francouzské gastronomii. O rok později se stal Kuchařem roku. V roce 1996 získal bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády v Berlíně. V letech 1997–2000 byl kapitánem národního týmu Kuchařů a cukrářů ČR. Jako šéfkuchař působil v hotelech Renaissance Praha a Panorama Praha. V roce 2009 otevřel vlastní kuchařské studio Atelier Culinari. Je akreditovaným komisařem pro mezinárodní soutěže pořádané Světovou asociací kuchařských svazů.

Gratujeme!

Anketa Zlatý kuchař během své existence objevila nová jména talentovaných šéfkuchařů i cukrářů a pevně věříme, že se v tomto duchu ponese i její osmý ročník.

O anketě Zlatý kuchař

Anketa Zlatý kuchař startuje letos již po osmé. Vzorem byla podobná anketa, kterou každoročně vyhlašuje prestižní německý časopis Der Feinschmecker. Redakce Gastro&Hotel oslovuje gastronomické fandy, novináře, foodblogery a gourmety. Každý z nich sestavuje svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů roku, určuje jednoho zahraniční kuchaře, jmenuje jednoho kandidáta na Objev roku a nominuje jednoho kuchaře jako Hvězdu gastronomie do Síně slávy, dále jednoho Zlatého cukráře a Hvězdu street foodu. U každého z nich by měla být oceněna především jeho kreativita, hledání nových cest a řemeslná zručnost.

Kontakt pro novináře:
Stáňa Krejčová
Manažerka ankety Zlatý kuchař
krejcova@gastroahotel.cz
www.zlatykuchar.cz